Jongerenpastoraal en geestelijk herstel

Deze website voor jongerenpastoraat en geestelijk herstel wil hulpverleners, jongeren en mensen met innerlijke problemen helpen om beschadigingen te voorkomen, om te leiden en te helen, en de weg te wijzen naar de Heiland.

Ik heb tot nu toe regelmatig nieuwe artikelen, vernieuwde tekst en afbeeldingen op de website kunnen zetten. We hopen de digitale hulpverlening en voorlichting D.V. uit te breiden en zoeken naar samenwerking met bijbelgetrouwe evangelische en reformatorische christenen.

***

Dagboek voor jongerenpastoraat

en geestelijk herstel

Hoe kun je vrij zijn door Jezus? Ontdek het in 20 dagen.

Copyright tekst: Jan A. Baaijens, pastorale hulpverlening.

Gratis digitaal over te nemen

Dit dagboek met aansprekende plaatjes neemt je mee op de zoektocht naar innerlijke vrede en rust. Voor bevrijding, vergeving en heling hebben we Jezus nodig. Hij verklaart over Zichzelf in Johannes 8:36: ‘Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.’ Hij geeft aan in Joh. 14:6: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.’

Je kunt de geestelijke vrijheid gaan beseffen door het geloof in Jezus Christus en een ervaring van de liefde van God.  Je hebt geloof, hoop en liefde nodig. Lees het in dit kernachtige dagboekje:

In 20 dagen kun je ontdekken in dit boekje hoe je tot geestelijke vrijheid komt door het geloof in Jezus Christus

***

Er is hoop!

God heeft je gewild. Hij heeft een bedoeling met je leven. In Zijn Woord word je bemoedigd als je Hem zoekt. Geef je niet over aan moedeloosheid of verslaving, maar leg je leven in de handen van God. Door Jezus geeft Hij ons innerlijke vrede en rust. Dit dagboek wijst je de weg naar omhoog. In 20 dagen kun je ontdekken hoe je geestelijke redding, vergeving en herstel kunt ontvangen. De weg van het bevrijdende Evangelie brengt je aan de voet van het kruis, waar je kunt herstellen. Daar bij Jezus is de plek waar liefde heerst, waar God vergeving geeft en ons aanvaardt.

Dit dagboek brengt je in begrijpelijke woorden, met aansprekende voorbeelden, verhaaltjes en afbeeldingen op de weg van de Bijbel. Heb je  al ontdekt dat het Woord van God je hoop en toekomst biedt? Het is bijzonder geschikt voor jongeren en als je op zoek bent naar het christelijk geloof.

In het dagboek zijn vragen opgenomen, zodat het ook geschikt is voor bijbelstudiegroepen en een alpha-cursus.

Het dagboek is digitaal, op word documenten en op papier beschikbaar bij de auteur. Vooralsnog is alles gratis en gericht op jongerenpastoraat, geestelijk herstel, geloofsgroei en evangelisatie.

Voor de tekst van het dagboekje ‘Hoe kun je vrij zijn door Jezus’ op word kun je aanklikken op de volgende documenten:

Kaft: titel en inhoud:

Hoe kun je vrij zijn door Jezus Ontdek het in 20 dagen

***

De tekst van de dagen 1 t/m 10:

Hoe kun je vrij zijn door Jezus Dag 1 tot en met 10

***

De tekst van de dagen 11 t/m 20:

Hoe kun je vrij zijn door Jezus Dag 11 tot en met 20

***

Hoe kun je vrij zijn door Jezus

Tekst op het achterkaft van het boekje

***

Bij gratis (digitale) overname van tekst moet het volgende copyright worden vermeld:

Jan A. Baaijens, pastorale hulpverlening

Je kunt het dagboekje op papier dubbelzijdig laten uitprinten op A5 formaat in een metalen ringband bij een kopieerwinkel. Je moet de word documenten met de afbeelding en tekst van voorkaft en achterkaft daar digitaal dan aanleveren. De kaften behoren steviger te zijn, met doorzichtig plastic aan de buitenkant voor bescherming.

Zo’n ringbandboekje is vrij goedkoop en kan in grotere getalen worden aangemaakt voor evangelisatie, jongerenwerk of een andere doelgroep.

Bij overname behoort dit te worden vermeld aan de auteur, via het e-mail adres hieronder. Voor verdere informatie kun je ook mailen naar:

 j.baaijens@dehoop.org 

***

Inhoud

Dag 1. Vrijgekocht uit de kooi van de boze kweller

Dag 2.  Hoeveel ben je werkelijk waard?

Dag 3.  Hoe zie jij jezelf?

Dag 4.  Het is zonde als we het doel missen

Dag 5.  Op weg naar een betere bestemming

Dag 6.  De weg naar herstel

Dag 7.  Liefde en acceptatie

Dag 8.  Liefde of afwijzing?

Dag 9.  Zijn licht en liefde schijnen

Dag 10. Wie is Jezus voor ons?

Dag 11.  Hoor je bij Jezus?

Dag 12.  De waarheid maakt vrij

Dag 13.  Levensvernieuwing en geloof

Dag 14.  De loopbaan van het geloof

Dag 15.  Gaan op de beloften

Dag 16.  Wil je God gehoorzamen? Ben je al tot Jezus gekomen?

Dag 17.  Wanneer ben je veilig en behouden?

Dag 18.  Gelovig schuilen bij Jezus

Dag 19. Heb je een offer?

Dag 20.  Reiniging en herstel door Jezus Christus

***

DAGBOEK VAN HOOP op de weg naar geestelijk herstel

Ook in boekvorm verkrijgbaar

Inmiddels is het Dagboek van hoop in boekvorm op papier uitgegeven. De acht delen zitten in deze mooie uitgave van totaal 624 bladzijden. De inhoud bestaat uit 365 korte dagstukjes met twee vragen, waarbij in de loop van het boek aansprekende afbeeldingen zijn opgenomen. Het is als dagboek te gebruiken voor verder geestelijk herstel en geloofsgroei en als een verwerkingsboek voor geestelijke hulpverlening en pastorale zorg.

Het is ook ‘een goede doelen boek’. Dat wil zeggen dat hulpverlenende stichtingen op pastoraal en missionair gebied het boek kunnen aanschaffen voor de drukkosten van 10 euro per stuk. (Daarbij komen wel de verzendkosten via pakketpost.) Denk hierbij aan de christelijke ggz. Dat geldt ook voor christelijke gemeenten en missionaire jongerenbewegingen die zich met onderwijs en geestelijke groei bezighouden. Verder kan het per aanvraag worden bekeken. Het kan een boek zijn om uit te delen aan hulpbehoevenden.

Het boek is te bestellen via het volgende e-mailadres:

j.baaijens@dehoop.org

+++

Als je aanklikt op de foto’s, worden ze vergroot. Met het pijltje linksboven kom je dan weer terug op de tekst van het dagboek.

Inleiding

Je kunt gebukt gaan onder twijfel, onzekerheid, afwijzing, angst, negatieve gedachten en boosheid over geleden onrecht. Misschien staat je geloof op een laag peil, of ben je nog op zoek naar God. Ik ga in dit dagboek samen met je op zoek naar meer eigenwaarde, houvast, zekerheid, geloof, hoop en liefde en een identiteit in Jezus Christus.

We hebben hulp en hoop nodig. Hoop doet leven en geeft ons weer toekomstperspectief. Er kunnen woorden van afwijzing en veroordeling over je zijn uitgesproken. Je kunt geestelijk in de put zitten door wat je is aangedaan. Meestal ontstaan emotionele beschadigingen, trauma’s en depressies al vanaf de kinderjaren. De gevolgen zijn vaak angst, boosheid, vluchtgedrag en verslavingen.

Gelukkig kan er een omkeer komen vanuit de problemen die ons innerlijk gevangen houden. Jezus verzekert ons in Johannes 8:36: ‘Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.’ Na het neergaande pad van depressie en verslaving kan er een weg omhoog komen, met de hulp van God en mensen. Door het reddend en helend Evangelie van Jezus Christus kan ons leven worden vernieuwd. Dit dagboek neemt ons hierin mee. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven (Joh. 14:6).

Hoe kom je op de weg naar geestelijk herstel?

Voor herstel van pijnlijke herinneringen, beschadigde emoties  en gevoelens van afwijzing hebben we Jezus nodig. Hij is de Heiland: de Redder, Verlosser en Heler. We kunnen dit ervaren door de liefde van God en door het geloof in Zijn Zoon. Je leest het ook in de bemoedigende getuigenissen die zijn opgenomen in dit dagboek. Zij hebben het ervaren, wat we lezen in Jesaja 53:5:  ‘Door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen.’ Er is herstel door de wonden van Jezus. Hij verklaart in Johannes 8:12: ‘Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.’

In de tekst houden we ons bezig met de oorzaken, gevolgen en het geestelijk herstel van hen, die zoeken naar oplossingen van hun innerlijke problemen. Daarbij komen bekende counselors aan het woord. Deze christelijke hulpverleners helpen ons vanuit hun pastorale praktijk. Het Woord van God richt zich op heel wat plaatsen tot hen die zoeken naar innerlijke vrede en rust.

Aandacht voor ons zelfbeeld, onze zelfwaarde en identiteit

In dit dagboek gaat het ook over geestelijk herstel, identiteit en geloofsgroei. Je identiteit gaat over je zelfbeeld en eigenwaarde. Hoe zien en waarderen we onszelf? Het beeld dat je van jezelf hebt, heeft ook te maken met hen die invloed op je hebben gehad, en die vanaf de kinderjaren gezag over je hebben uitgeoefend. Als dit verkeerd is gegaan, is er geestelijk herstel nodig. Kinderen kunnen worden opgevoed tot hulpeloosheid en machteloosheid in plaats van zelfstandigheid.

Door vernederingen, afwijzing en onderwaardering kunnen je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn gekelderd. Je kunt dan negatief over jezelf gaan denken, angstig of boos worden, depressief of agressief. Door het geloof kunnen we onze eigenwaarde in Jezus Christus ontdekken. In het Woord van God wordt aangegeven dat we waardevol zijn, omdat God ons gewild heeft en ons het leven heeft geschonken. Hoe God over je denkt, kun je lezen in Zijn Woord.

Denk je dat je het niet waard bent dat Hij naar je omkijkt? Weet je wel dat Jezus juist als de Redder van zondaren op aarde gekomen is? God kan van ons houden door wat Jezus voor ons op aarde heeft volbracht. Jezus geeft aan in Joh. 3:16: ‘Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.’ We zijn dus zóveel waard voor God, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven. Hij zoekt ons behoud en eist daarbij geloof en bekering.

Trek je daarom niet terug in jezelf, maar kom tot Jezus. Hij is het kostbare geschenk van God. In Hem zijn we voor God pas echt waardevol. Als we in Jezus onze vernieuwde identiteit vinden, kunnen we dankbaar en vreugdevol verdergaan.

God wil je een hoopvolle toekomst geven, zoals we lezen in Jeremia 29:11: ‘Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.’

Want-zo-lief-heeft-God-de-wereld-gehad

Dit dagboek gaat verder ook over voortgaande bekering, geestelijke reiniging, geloofsgroei en geestelijke vervulling. We kijken daarbij onder meer naar het leven van Jakob, Jozef, Mozes, Jozua, David en Petrus. Je kunt de Israëlieten volgen vanuit Egypte tot in Kanaän. Wat kun je leren van deze geschiedenissen? Er ging veel mis, maar God gaf uitkomst. Door het geloof mogen we delen in de overwinning van Jezus Christus!

God kan ook onze angst en bezorgdheid overwinnen

Ds. Richard Wurmbrand (1909-2001) heeft 14 jaar in gevangenschap gezeten vanwege zijn geloof in Jezus Christus en het uitdragen van het Evangelie. Toen hij in communistisch Roemenië werd opgepakt, overviel de angst hem. Hij vertelde later dat hij zich toen ineens herinnerde: ‘In de Bijbel heb ik 366 verzen gevonden die ons aanmoedigen om niet bang te zijn. Eén voor iedere dag van het jaar en eentje extra voor het schrikkeljaar. Toen ik geblinddoekt in de auto zat, dacht ik aan de dagtekst van die dag: Psalm 56:4. Een tekst met een oproep om niet bang te zijn.’ Het was die dag juist 29 februari: de schrikkeldag. Laten de woorden in deze tekst je ook aanmoedigen: ‘Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.’

Stel je hoop op God en op Zijn Woord. Spreek je ziel aan, zoals we lezen in Ps. 42:12: ‘Wat buigt u zich neer, mijn ziel, en wat bent u onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem nog loven; Hij is de volkomen verlossing van mijn aangezicht en mijn God.’

Rom. 15:13 geeft aan: ‘De God nu van de hoop moge u vervullen met alle blijdschap en vrede in het geloven, opdat u overvloedig bent in de hoop, door de kracht van de Heilige Geest.’

+++

Sta op cursus Geestelijk herstel

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Het is een cursus voor gelovigen en (nog) niet-gelovigen, die zoeken naar geestelijk herstel en geloofsgroei. Je kunt gebukt gaan onder twijfel, onzekerheid, afwijzing, angst of negatieve gedachten over geleden onrecht. Misschien staat je geloof op een laag peil, of ben je nog op zoek naar God?

We willen het in Goes en Vlissingen gaan doen

We hebben de cursus gegeven op dinsdagavonden in het inloophuis van De Hoop in Vlissingen, Badhuisstraat 60. We hebben het ook een kortere tijd gegeven en in het gebouw van Het Leger des heils in Goes, Klein Frankrijk 17 te Goes. We kijken nog wanneer we weer willen beginnen in Vlissingen, met de mensen vanuit Walcheren.

De cursus heeft ook een evangeliserend karakter en is ook geschikt voor hen die meer willen weten over God en het geloof in Jezus Christus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misschien staat je geloof op een laag peil, of ben je nog op zoek naar God. De cursus is goed voor je als je op zoek bent naar meer houvast, zekerheid, geloof, hoop en liefde. We zoeken samen naar hulp en hoop.

Het kan ook zijn dat je wordt achtervolgd door pijnlijke herinneringen en gevoelens van afwijzing. Er kunnen ‘waaromvragen’ zijn. Ervaringen kunnen worden gedeeld. We gaan samen op zoek naar antwoorden. We bidden voor elkaar.

Deze cursus biedt hulp en hoop

vanuit het Evangelie van Jezus Christus

Zie de sessies 1 t/m 40 op deze website. Je kunt de sessies van de deze pastorale cursus ook vinden op de website www.geestelijkherstel.nl. Ze staan daar op de titels van de 40 sessies.

De website Geestelijk herstel is ook een pastorale website voor christelijke geestelijke hulpverlening. Je wordt er gewezen op het Evangelie van Jezus Christus. Hij is de Heiland: de Bevrijder en Heler. In de weg van geloof, hoop en liefde is er vergeving en herstel mogelijk. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven (Johannes 14:6). Hij nodigt in Mattheüs 11:28: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven.’ 

Dagboek Geestelijk herstel 20 dagen op weg… Evangelisatiecursus

Copyright: Jan A. Baaijens, pastorale hulpverlening.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er is hoop!

Dit dagboek neemt je mee op de zoektocht naar innerlijke vrede en rust. Voor herstel van afwijzing, pijnlijke herinneringen en beschadigde emoties hebben we Jezus nodig. Er is genezing door Hem. Je kunt dit gaan beseffen door een ervaring van de liefde van God.  Er is heling door geloof, hoop en liefde.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.