Sta op cursus Geestelijk herstel in Vlissingen

Copyright: Jan A. Baaijens, pastorale hulpverlening.

 Sta op cursus

Geestelijk herstel

In het inloophuis van Sta Op Zorg

Badhuisstraat 60, Vlissingen

 

We bieden vanuit Sta Op Zorg in de Badhuisstraat 60 te Vlissingen de Sta op cursus Geestelijk herstel aan voor onze gasten en anderen die behoefte hebben aan geestelijk herstel en geloofsgroei.

We willen D.V. op dinsdagavonden in de loop van februari 2016 verdergaan op de levensvragen die er zijn. Je mag ook meedoen als je een hart hebt voor de doelgroep, terwijl je zelf ook geestelijk wil leren. Het is ook een goede training voor pastorale hulpverlening en geloofsgroei.

Deelnemers kunnen gebukt gaan onder twijfel, onzekerheid, afwijzing, angst, negatieve gedachten en boosheid over geleden onrecht. Misschien staat je geloof op een laag peil, of ben je nog op zoek naar God?

We willen als medewerkers met je op zoek naar meer eigenwaarde, houvast, zekerheid, geloof, hoop en liefde en een identiteit in Jezus Christus. Ervaringen kunnen worden gedeeld. We bidden voor elkaar.

Vanaf 18.00 uur is er een gratis maaltijd. Aanvang cursusgedeelte: 18.45 uur. Afronding vanaf: 21.00 uur.

De  Sta op cursus Geestelijk herstel biedt een verhelderend inzicht vanuit het Evangelie. Dat geeft hoop op een betere toekomst.
De Sta op cursus Geestelijk herstel biedt een verhelderend inzicht vanuit het Evangelie.
Dat geeft hoop op een betere toekomst.

 Bent u geïnteresseerd in deze cursus?

voor uzelf?

of om te geven vanuit uw gemeente?

We hebben de Bijbelgetrouwe cursus afgelopen jaar gegeven aan onze doelgroep, samen met ca. 10 medewerkers. Daarbij waren ook gelovige gasten aanwezig.

Het is goed voor de discussiegroepjes dat minstens een derde van de deelnemers gelovig is. De cursus is geschikt gebleken voor mensen die op zoek zijn naar geestelijk herstel en/of geloofsgroei. Denk hierbij aan emotioneel beschadigde mensen, die ook verslavingsgevoelig en depressief kunnen zijn.

De cursus heeft daarbij een evangeliserend karakter, omdat er ook mensen uit deze doelgroep op zoek zijn naar God (Die ze nog niet persoonlijk kennen). Gelovigen en (nog) niet-gelovigen kunnen hierin goed samengaan op de weg naar herstel.

Inmiddels zijn er 40 sessies gereed, zodat de cursus 40 weken in een jaar kan worden gegeven. De hele cursus kan door ons worden vermenigvuldigd in ringbandboekjes (A5-formaat). Naast werkboekjes zijn er ook opdrachtenbladen gemaakt, met enkele bladzijden per sessie. U kunt ze via ons aanschaffen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De cursus, met uitgebreide achtergrondinformatie, staat ook op internet, op deze website. Bij de sessies kun je aanklikken op PowerPoints en geschikte liederen (via YouTube), om mee te zingen. Verder kun je daarbij ook filmpjes en geschikte afbeeldingen bekijken.

De cursus is dus kant en klaar voor gebruik, met voldoende keuzemogelijkheden om er een eigen sessie van te maken. Alle sessies kunnen worden ingetoetst op: Sta op cursus Geestelijk herstel sessie 1 (en de vervolgnummers). Het kan ook rechtstreeks via Google zoeken worden ingetoetst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor meer informatie en interesse, en ook voor de aanschaf van de cursusboeken kunt u mailen naar:

j.baaijens@staopzorg.nl

In overleg met ons kan de cursus ook in uw gemeente, bij uw stichting of vereniging worden gegeven. Het is daarbij de bedoeling dat er vanuit uw eigen gemeente leidinggevenden en gespreksleiders worden geïnstrueerd, om zelf de sessies te kunnen leiden. Zodoende kan de pastorale cursus verder worden uitgezet.

Inloophuis Sta Op Zorg, Badhuisstraat 60, Vlissingen
Inloophuis Sta Op Zorg, Badhuisstraat 60, Vlissingen

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Het is een cursus voor gelovigen en (nog) niet-gelovigen, die zoeken naar geestelijk herstel en geloofsgroei. Je kunt gebukt gaan onder twijfel, onzekerheid, afwijzing, angst of negatieve gedachten.

De cursus heeft ook een evangeliserend karakter en is ook geschikt voor hen die meer willen weten over God en het geloof in Jezus Christus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misschien staat je geloof op een laag peil, of ben je nog op zoek naar God. De cursus is goed voor je als je op zoek bent naar meer houvast, zekerheid, geloof, hoop en liefde. We zoeken samen naar hulp en hoop.

Het kan ook zijn dat je wordt achtervolgd door pijnlijke herinneringen en gevoelens van afwijzing. Er kunnen ‘waaromvragen’ zijn. Ervaringen kunnen worden gedeeld. We gaan samen op zoek naar antwoorden. We bidden voor elkaar.

Deze cursus biedt hulp en hoop

vanuit het Evangelie van Jezus Christus

Hieronder kun je aanklikken op de Worddocumenten van de cursus. Ze zijn ter inzage, om de inhoud van de werkboeken te bekijken. Daarop zit copyright van de auteur, met de volgende omschrijving:

Jan A. Baaijens, www.pastoralehulpverleningjongeren.nl.

De sessies of tekst uit de werkboeken mogen alleen worden overgenomen met toestemming van de auteur en met vermelding van het genoemde copyright. Hiervoor kan worden gemaild naar j.baaijens@staopzorg.nl . De werkboeken kunnen via de auteur goedkoop worden aangemaakt op A5 formaat, met metalen ringband.

Nu volgt de tekst van de werkboeken, op de volgende documenten:

STA OP CURSUS GEESTELIJK HERSTEL WERKBOEK 1 SESSIE 1 TOT EN MET 10

STA OP CURSUS GEESTELIJK HERSTEL WERKBOEK 2 SESSIE 11 TOT EN MET 20

STA OP CURSUS GEESTELIJK HERSTEL WERKBOEK 3 SESSIE 21 TOT EN MET 30

STA OP CURSUS GEESTELIJK HERSTEL WERKBOEK 4 SESSIE 31 TOT EN MET 40

 

Wat zijn jouw levensvragen?

In de cursus zoeken we samen naar antwoorden op vragen, zoals hieronder genoemd.

We kunnen zoeken naar antwoorden op de volgende levensvragen:

– Waarom ben ik hier?

– Waarom is het mij overkomen?

– Waarom voel ik mij niet gelukkig?

– Is er voor mij herstel mogelijk?

– Hoe kom ik op de weg naar een eeuwig geluk?

– Waarom God?

– Waarom Jezus?

– Wat heb ik nodig?

– Hoe ontvang ik meer houvast, zekerheid, geloof, hoop en liefde?

Kom tevoorschijn… om te laten zien wie je echt bent

Je bent waardevol genoeg!

Samen zoeken naar herstel, geloof en geluk

Voor herstel van pijnlijke herinneringen, beschadigde emoties  en gevoelens van afwijzing hebben we Jezus nodig. Er is herstel door de wonden van Jezus. We kunnen dit gaan beseffen door een ervaring van de liefde van God, en door het geloof.

Tijdens de samenkomsten houden we ons bezig met de oorzaken, gevolgen en het geestelijk herstel van hen, die zoeken naar oplossingen van hun innerlijke problemen. Het Woord van God richt zich op heel wat plaatsen juist tot hen. Wij willen het met elkaar delen in onze zoektocht naar innerlijke vrede en rust.

Je kunt te maken hebben met gevoelens van afwijzing, gemis, leegte, onzekerheid, onveiligheid en eenzaamheid. Dit kan te maken hebben met een pijnlijk verleden, door afwijzing en/of traumatische ervaringen, misschien al vanaf de kinderjaren.

Je kunt nog steeds gebukt gaan onder woorden van afwijzing en veroordeling, die over je zijn uitgesproken. Negatieve woorden en leugens ons blijvend kunnen beschadigen.

Waarheid, liefde en bevrijding door Jezus Christus

Je hebt dan behoefte aan waarheid en liefde. Dit kun je ontvangen door bemoedigende gesprekken vanuit de Bijbel, persoonlijke aandacht en gebed. We willen je een bevrijdend Evangelie brengen, zodat je geestelijk kunt herstellen.

Heb je het ook ontdekt dat Gods Woord ons hoop en toekomst biedt? We lezen in Jeremia 29:11: ‘Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.’ Het zou geweldig zijn als je dit tijdens de cursus (weer) zult ontdekken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De werkboeken kunnen via de auteur worden gekocht voor gebruik in een eigen gemeente, voor geestelijk herstel en evangelisatie.

 Er zijn ook opdrachtenbladen met enkele bladzijden per sessies aangemaakt. Die kunnen ook worden aangeschaft. Over het geven en het gebruik van de cursus kan verder worden doorgesproken.

Het is de bedoeling dat vanuit uw eigen gemeente leidinggevenden en gespreksleiders worden geïnstrueerd, om de cursus te kunnen geven. Zodoende kan de pastorale cursus verder worden uitgezet. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inhoudsopgave

Sessie 1. Kennismaking

Sessie 2. De weg naar herstel

Sessie 3. Bemoediging en hoop

Sessie 4. Verlangen naar acceptatie

Sessie 5. De pijn en gevolgen van de afwijzing

Sessie 6. Herstel van depressie

Sessie 7. Vergeving en genezing

Sessie 8. Op weg naar een betere bestemming

Sessie 9. Hoe waardevol is een verloren zoon?

Sessie 10. Vergeving en herstel door Jezus Christus

Sessie 11. Zijn licht en liefde schijnen

Sessie 12. Hoor je bij Jezus?

Sessie 13. Geestelijke voeding

Sessie 14. Geestelijke beïnvloeding

Sessie 15. Geestelijke vervulling of vervuiling?

Sessie 16. Het slijk van de twijfel

Sessie 17. Herstel door geestelijke vernieuwing

Sessie 18. Bevrijding van misleidende gedachten

Sessie 19. Strijden in de geestelijke wapenrusting

Sessie 20. Zelfbescherming of vrijheid in Christus?

Sessie 21. Bevrijding van geestelijke blokkades

Sessie 22. Verhinderingen voor geestelijk herstel

Sessie 23. Levensvernieuwing en geloof

Sessie 24. Herstel door begrijpen, geloven en verplaatsen

Sessie 25. De loopbaan van het geloof

Sessie 26. Zien op Jezus

Sessie 27. Gaan op de beloften

Sessie 28. Het zaaiveld van ons hart

Sessie 29. Herstel van pijnlijke herinneringen

Sessie 30. De oude en nieuwe mens in de gelovige

Sessie 31. Ons geestelijk huis

Sessie 32. Kom tot Jezus… en word gebouwd

Sessie 33. Een verloren zoon is welkom thuis

Sessie 34. Wanneer ben je veilig en behouden?

Sessie 35. Gelovig schuilen bij Jezus

Sessie 36. Heb je een offer?

Sessie 37. Reiniging en herstel door Jezus Christus

Sessie 38. Geestelijke vernieuwing, zoals bij een vlinder

Sessie 39. Geestelijke strijd, zoals bij vlinders en spinnen

Sessie 40. Wil je God gehoorzamen?

Tussen de sessies 4 en 5 is er een persoonlijke test opgenomen.

Deze kan worden gebruikt voor pastorale gesprekken en nazorg.

Ik heb voor een eerste indruk en promotie alleen maar de inhoud van de eerste twee sessies verderop in dit artikel opgenomen. De hele cursus kan door ons in een werkmap of boekje worden vermenigvuldigd. In overleg met ons kan de cursus ook in uw gemeente, bij uw stichting of vereniging worden gegeven. Over de voorwaarden van het geven en het gebruik van de cursus kan met ons worden gesproken.

Het is de bedoeling dat vanuit uw eigen gemeente leidinggevenden en gespreksleiders worden geïnstrueerd, en mee gaan doen met het geven van de sessies. Zodoende kan de pastorale cursus verder worden uitgezet.  

 

Onderdelen van een samenkomst of sessie:

Samen eten (contact maken)

  • Inleiding (ontvangen)
  • Getuigenissen (delen van persoonlijke verhalen)
  • Gespreksgroepjes en gebed (verwerking)

 

We zoeken samen naar geestelijk herstel

Voor herstel van pijnlijke herinneringen, beschadigde emoties  en gevoelens van afwijzing hebben we Jezus nodig. Er is herstel door de wonden van Jezus. We kunnen dit gaan beseffen door een ervaring van de liefde van God, en door het geloof.

Tijdens de samenkomsten houden we ons bezig met de oorzaken, gevolgen en het geestelijk herstel van hen, die zoeken naar oplossingen van hun innerlijke problemen. Het Woord van God richt zich op heel wat plaatsen juist tot hen. Wij willen het met elkaar delen in onze zoektocht naar innerlijke vrede en rust.

Je kunt te maken hebben met gevoelens van afwijzing, gemis, leegte, onzekerheid, onveiligheid en eenzaamheid. Dit kan te maken hebben met een pijnlijk verleden, door afwijzing en/of traumatische ervaringen, misschien al vanaf de kinderjaren.

Je kunt nog steeds gebukt gaan onder woorden van afwijzing en veroordeling, die over je zijn uitgesproken. Negatieve woorden en leugens ons blijvend kunnen beschadigen.

Je hebt dan behoefte aan waarheid en liefde. Dit kun je ontvangen door bemoedigende gesprekken vanuit de Bijbel, persoonlijke aandacht en gebed. We willen je een bevrijdend Evangelie brengen, zodat je geestelijk kunt herstellen.

Heb je het ook ontdekt dat Gods Woord ons hoop en toekomst biedt? We lezen in Jeremia 29:11: ‘Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven.’ Het zou geweldig zijn als je dit tijdens de cursus (weer) zult ontdekken!

Aandacht voor ons zelfbeeld, onze zelfwaarde en identiteit

Tijdens de sessies gaat het over geestelijk herstel, identiteit en geloofsgroei. Je identiteit gaat over je zelfbeeld en eigenwaarde. Hoe zien en waarderen we onszelf? Het beeld dat je van jezelf hebt, heeft ook te maken met hen die invloed op je hebben gehad, en die vanaf de kinderjaren gezag over je hebben uitgeoefend. Als dit verkeerd is gegaan, is er geestelijk herstel nodig.

Door vernederingen, afwijzing en onderwaardering kunnen je eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn gekelderd. Je kunt dan negatief over jezelf gaan denken, angstig of boos worden, depressief of agressief. De meeste slachtoffers reageren dan met negatief gedrag. Ze kunnen afgunstig, kritisch, wantrouwend en opstandig worden.

Door het geloof kunnen we onze eigenwaarde in Jezus Christus ontdekken. Wat denk je hoeveel je waard bent voor God? Als we door het geloof bij Jezus horen, worden we volgens Efeze 3:6 ‘’begenadigd en aanvaard in de Geliefde’. (Engelse vertaling: ‘Accepted in the Beloved’). Dan word je pas echt geaccepteerd!

Een multifunctionele cursus

Binnen deze cursus kunnen verschillende lijnen worden uitgezet. Daardoor kan de pastorale cursus op verschillende onderdelen meerdere keren worden gegeven. Je kunt dan steeds weer een keuze maken uit de Bijbelgedeelten, voorbeelden en liederen, die bij elkaar passen. De keuzes die je hierin maken zijn dan gericht op de specifieke geestelijke behoeften van de deelnemers. Na het behandelen van één van de hieronder genoemde lijnen in tien sessies, kun je daarna een vervolgcursus geven vanuit een andere Bijbelgedeelten, voorbeelden, liederen en opdrachten.

–         Identiteit

Je kunt kiezen voor de nadruk op het herstel van eigenwaarde en het vinden van je identiteit in Jezus Christus.

–         Herstel

Je kunt de nadruk leggen op het herstel van beschadigde emoties en het samen opruimen van de blokkades die geestelijke groei in de weg staan.

–         Bijbelstudie

Je kunt de lijn van Bijbelstudie volgen voor een meer evangeliserend karakter, om samen meer te leren over het geloof en geestelijke groei.

–         Een inleiding

Je kunt ook onderdelen of sessies apart behandelen, en er meditaties en inleidingen uit houden.

–         Pastorale hulp

Je kunt onderdelen en opdrachten gebruiken voor persoonlijke pastorale hulpverlening en nazorg.

Het is handig om binnen het team steeds weer af te spreken wat je wilt behandelen en welke opdrachten je wilt doen in een bepaalde sessie. Daarna kun je samen evalueren hoe het is gegaan. Zo leren we in de praktijk.

Opzet samenkomsten

De rode draad door de onderdelen is:

Uitleg ontvangen – samen delen – samen verwerken

Dit wordt gevormd door:

  • Het ontvangen van bemoedigende woorden vanuit de Bijbel
  • De uitleg bij de inleiding
  • Het delen van persoonlijke ervaringen
  • Het verwerken van (een selectie uit) de opdrachten in gesprekgroepjes en gebed. Wat blijft liggen, kan nuttig zijn voor jezelf en nazorg

Bij de samenkomsten gaat het regelmatig over:

  • De oorzaken
  • De gevolgen
  • De weg naar herstel

Een werkblad voor de opdrachten

Voor iedere sessie kan een werkblad worden gemaakt van de (huiswerk)opdrachten, die je als team wilt behandelen. Je maakt dus van tevoren samen een keuze met het oog op de lijn die je wilt volgen, zoals: identiteit, herstel of Bijbelstudie en evangelisatie. Afbeeldingen kunnen (in een PowerPoint) digitaal worden uitvergroot. Je kunt de liederen aanklikken op YouTube, voor tekst en afbeeldingen.

De werkbladen kunnen door de deelnemers worden ingevuld en besproken. Ze kunnen ook worden gebruikt voor persoonlijke nazorg.

Inhoud van sessie 1

Hieronder volgt ter inzage de tekst van sessie 1, om een indruk te krijgen van de opzet en de inhoud van de cursus. De andere sessies zijn te vinden op deze website, onder de titels: Sta op cursus Geestelijk herstel sessie 2 (en de volgnummers t/m 40).

Sessie 1

Kennismaking

Vrijgekocht uit de kooi van de boze kweller

Ken je de gelijkenis van de papegaai die door een wreedaard in een kooi was gelokt? De sadist begon vervolgens de mooie veren uit de arme vogel te plukken. Hij bleef maar doorgaan om het ongelukkige dier te kwellen. Op den duur verkeerde de vogel in een uiterst erbarmelijke toestand.

Vervolgens kwam er een dierenvriend op bezoek bij de wreedaard. Hij zag het gekwelde dier in de kooi liggen en vroeg de eigenaar of hij de vogel kon kopen.

Omdat er niets meer was te plukken van de kale papegaai, en hij er toch nog wel een slaatje uit wilde slaan, gaf hij uiteindelijk toe om de vogel duur te verkopen.

De dierenvriend betaalde de hoge prijs en nam de vogel mee naar zijn eigen huis. Daar heeft hij de papegaai zo goed mogelijk verzorgd. Het dier is uiteindelijk helemaal hersteld. Zijn veren groeiden weer uit en de vogel kon weer vliegen. De papagaai hoefde echter niet in een kooi, maar mocht vrijuit rondvliegen, zowel binnen als buiten het huis. De dankbare vogel bleef uit liefde tot de redder zoveel mogelijk in de buurt van de goede man en leefde nog lang en gelukkig.

Opdrachten:

1. Waarom lijkt het verhaal op de boodschap van de Bijbel en het Evangelie?

2. Hoeveel heeft Jezus heeft er voor over gehad om Zijn volgelingen vrij te kopen?

3. Wat herken je ervan in je eigen leven?

4. Hoeveel ben je waard voor iemand die je geestelijk kaal plukt?

Samen lezen: Mattheüs 11:28-30

Jezus wijst ons de weg in Matth.11:28: ‘Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en Ik zal u rust geven.’

5. Wat herken je bij jezelf wel in het volgende lied en de afbeeldingen?

Het bekende lied ‘Kom bij Mij’ is van Elly & Rikkert:

Als ik ‘s avonds verlang naar de nacht
Als ik moe ben van ‘t vragen om kracht
Komt de stem van de Heer
Leg je zorgen toch neer
Want Ik draag ze, ‘k heb alles volbracht

Kom bij Mij, kom bij Mij, zegt Jezus
Als je moe bent en uitgeblust
Kom bij Mij met je last
‘k Heb een juk dat je past
Kom en volg Mij en Ik geef je rust

Is de last van je leven te zwaar
Je gedachten vermoeid en verward
Kom dan bij Mij en kniel
Ik geef rust voor je ziel
Kom en leer van Mij: ‘k Ben nederig van hart

Kom bij Mij, kom bij Mij, zegt Jezus
Als je moe bent en uitgeblust
Kom bij Mij met je last
‘k Heb een juk dat je past
Kom en volg Mij en Ik geef je rust
Want mijn juk is zacht
En mijn last is licht

 6. Verlang je naar de innerlijke rust die je hierin wordt aangeboden?

Kleine discussiegroepjes maken voor de volgende opdrachten:

Kennismakingsronde

Alle deelnemers krijgen de kans om de eigen ervaringen te delen. Ieder eerlijk getuigenis is waardevol. Je kunt jezelf herkennen in het verhaal van een ander. Laat binnen een afgebakende tijd een ieder uitpraten. Je mag een getuigenis niet onderbreken of er een oordeel over uitspreken. Als het veilig voelt, krijg je vrijmoedigheid. Delen hoort bij het helen.

Het is daarbij belangrijk dat je elkaar leert kennen, waarderen en accepteren. Het is goed om ons hart op de ander te richten, zodat we elkaar in liefde kunnen bemoedigen.

Opdrachten 7:

Probeer in enkele zinnen te delen wat je nu al in de grote groep wilt vertellen. Als we elkaar beter kennen en een band krijgen, kunnen we er dieper op ingaan. Je kunt het nu hebben over:

–         Wie ben ik?

–         Hoe is mijn leven tot hiertoe globaal verlopen?

–         Naar welke doelen streef ik nog?

–         Wat heb ik met geloof, hoop en liefde?

–         Waarom wil ik deze cursus volgen?

–         Wat wil ik hiermee bereiken?

 

Lezen: Lukas 15:1-24

We zien in de gelijkenissen van het verloren schaap, de verloren penning en de verloren zoon we veel waard zijn voor God. Jezus zegt in vers 20 dat zijn vader hem zag toen hij nog ver van hem verwijderd was. Vanuit de grondtekst lezen we dat hij innig medelijden kreeg, hem tegemoet rende, hem tegen de nek viel en hartelijk kuste.

8. Waar ontlenen we onze waarde aan?

a. Hoe we over onszelf denken
b. Hoe anderen over ons denken, en van ons zeggen
c. Hoe God over ons denkt

9. Leg uit wat je het belangrijkste vindt bij 8.

10. Wat kan ons bij a, b of c ongelukkig maken?

11. En wat kan ons hierin juist blij maken?

12. Hoe kunnen wij innerlijk tot rust komen?

We zijn zoveel waard voor God, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft (zie Joh. 3:16).

13. Wat vind je van de kernboodschap van de Bijbel in Johannes 3:16 op de volgende afbeelding?

14. Wat wil Jezus ons hiermee duidelijk maken?

Onderling gebed in de kleine groepjes

 

Afsluiting samenkomst met een lied

Laat het volgende lied je bemoedigen:

 YouTube-video Opwekking 717 – Stil, mijn ziel, wees stil

Mogelijkheid tot nazorg