Evangelisatie en hulpverlening in Vlissingen

 Copyright: Jan A. Baaijens, jongerenpastoraat

Evangelisatiewerk en hulpverlening

onder kinderen, verslaafden, dak- en thuislozen en behoeftige mensen in nood

Wie wil er in Zeeland meehelpen om hulp en hoop te brengen voor dak- en thuislozen, verslaafden, behoeftigen en eenzame mensen? We mogen nu al hulp en hoop brengen in Vlissingen. Naast de hulpverlening zijn we bezig met het  uitbouwen van een inloophuis. We zien verder uit naar de zegen van God. Er is een mooi begin. De kansen voor het Evangelie liggen binnen handbereik. We mogen al heel wat behoeftige mensen en verslaafden een helpende hand bieden. In de oogst van Jezus Christus is er voor iedere medewerker genoeg te doen.

In het oude centrum wonen veel buitenlandse gastarbeiders met hun gezinnen. Er is al een kinderclub. Er zijn veel dak- en thuislozen, die zelfs ook bij tijden ’s nachts buiten moeten slapen. Verder zijn er veel verslaafden. De doelloosheid en gebrek aan toekomstperspectief houdt velen in de greep. Hoe kunnen we ze verder nog meer hulp en hoop bieden?

Het windorgel bij het water van de Westerschelde geeft geen boodschap van redding en hoop.

De reddingsbrigade moet daar dag en nacht bereikbaar zijn. Daar kunnen wij nog veel van leren. Ben je bereid om de de wacht van de Heere waar te nemen op de plaats die je mag innemen? In Vlissingen komen er nu mogelijkheden om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor onze naasten geestelijke nood. Ongelovigen beseffen nog niet dat ze geestelijke redding nodig hebben. Als ze het Evangelie horen, kunnen ze kennismaken met de Redder. Hun leven zal dan geen schipbreuk lijden. Staat onze de reddingsboot van de al gereed voor mensen in nood?

We lezen in Rom.10:12 dat de Heere rijk is voor allen die Hem aanroepen. Vers 13 gaat verder: ‘Want ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zal zalig worden.’ De volgende verhinderingen moeten worden weggenomen, zoals we lezen in vers 14: ‘Hoe zullen zij dan Hem aanroepen in Wie zij niet geloven? En hoe zullen zij in Hem geloven van wie zij niet gehoord hebben? En hoe zullen zij horen zonder iemand die predikt?’ Waartoe worden wij dan geroepen?

Kun je meedenken en meevoelen in de leefwereld van de buitenkerkelijke kinderen, jongeren en de mensen die je daar kunt ontmoeten? Het gaat om vriendschapsevangelisatie en het bouwen aan relatienetwerken.

Breng een boodschap van hoop en bevrijding aan hen die nog gevangen zijn. Zoals in de achterbuurten van New York zijn er ook kinderen in Vlissingen die dit nodig hebben.

Kinderevangelisatie in New York

Het boek van Bill Wilson is ook in het Nederlands vertaald. Het is getiteld: Van wie is dit kind? Ik wil het boek in dit artikel aanbevelen. Het is verkrijgbaar in christelijke boekhandels.

      

Kinderevangelist Bill Wilson is al vele jaren bezig in het zondagsschoolwerk. De nood was en is zijn roeping. Meer dan 25.000 kinderen bezoeken de samenkomsten in New York. Hoe krijg je zoveel buitenkerkelijke kinderen op de zondagsscholen? De oogst van Jezus Christus komt binnen! Daarom moeten wij ook ingaan in Zijn oogst.

Ze verstonden daar hun roeping

en God heeft dit werk rijk gezegend! 

De kinderen worden met veel bussen wekelijks door medewerk(st)ers opgehaald en naar de zondagsschool gebracht. Ze worden dan omhelsd en krijgen ook wel een hamburger. Ook door de week zijn er zondagsschoolsamenkomsten. Ze beginnen vaak met samenkomsten in de wijken, om er zoveel mogelijk op straat te kunnen bereiken.

Breng ze de liefde van Jezus, en straal het zelf ook uit! Deze kinderen moeten in de gevaarlijke buurten zien te overleven. Door het Evangelie veranderen veel kinderen en krijgen ze hoop voor de toekomst. En zo kunnen ze uit hun ellendig en droevig bestaan worden bevrijd.

Hoe kun je deze kinderen gelukkig maken?

In de samenkomsten zijn ze in een oase van liefde en veiligheid. Bill is zelf van de straat gehaald. Hij is gelukkig met ieder kind dat hij geluk kan bieden. Hij wordt gemotiveerd door de liefde van Jezus, Die gekomen is om te zoeken en zalig te maken dat verloren is. Er worden spelletjes gedaan en christelijke liederen aangeleerd. Er wordt enthousiast meegezongen. De liederen gaan ook over de liefde van God en Jezus. Zoals wij hebben ook de kinderen uit de arme wijken in New York dit nodig. Het zijn plaatjes van het werk van de metro zondagsscholen in de miljoenenstad. Lees er meer over in het boek van Wilson. Laat je inspireren door dit rijk gezegende kinderwerk!

Als Bill een fluitsignaal geeft moet het stil zijn. Dan willen de honderden kinderen luisteren naar een inspirerend verhaal. Het gaat in een samenkomst meestal over één actueel thema. Daarbij wordt het dan ook uitgebeeld. Zonde en genade spelen ook daar een belangrijke rol.  Gods liefde overwint het zondige hart. Weet je hoe dat is?

De liefde van God overwint!

Tijdens de samenkomsten voelen velen zich blij en ze doen enthousiast mee. Ze herkennen zich in de verhalen, omdat het over hen gaat. Het geeft hen hoop en veiligheid. Ze kunnen worden geholpen door het reddend Evangelie. Het kan er kleurrijk en vrolijk zijn. In de zondagsschool is het veilig.

Liefde is het geheim

Je moet van ze houden, hoe ze ook zijn. Persoonlijke aandacht en medeleven zijn belangrijk. Liefde is het geheim. Laat ze maar blij zingen van de liefde van Jezus. Laat de kinderen tot Hem komen!

Samenkomst evangelisatietraining

Hieronder volgt een voorlichtingsdocument voor het houden van een eerste trainingssamenkomst met een evangelisatieteam. Via deze website is het te gebruiken als een powerpoint. De afbeeldingen zijn extra groot gemaakt, een aantal met een duidelijke tekst erop, zodat de aanwezigen het via een beamer kunnen zien. Sommige afbeeldingen zijn nog te vergroten door erop aan te klikken. Met het pijltje terug (linksboven) kom je dan weer op de tekst van het document.

Er kan ook een selectie worden gemaakt van de afbeeldingen en tekst, zodat je een eigen powerpoint kunt maken, om daarmee voorlichting te geven. De teamleden dienen hierdoor te worden aangemoedigd.

                                       

Een passie om te evangeliseren

Ze moeten gaan ervaren dat evangelisatie geen kerkelijke plicht is, maar dat het voor een gelovige een vanzelfsprekende passie behoort te zijn. Onze ogen moeten samen worden gericht op Jezus, Die door Zijn kruislijden en dood de levensbron voor de gelovigen heeft geopend. De toegang is vrij door Golgotha! Wat we door Jezus ontvangen willen we met elkaar delen, om het ook samen uit te delen.

Een geestelijke warming up

Een samenkomst kan een geestelijke warming up worden, om met een vurig verlangen het evangelisatiewerk ter hand te gaan nemen. De evangelisatiegroep wordt dan als een open haard met vurige kooltjes, die in staat worden gesteld om ook anderen aan te steken. Afgekoelde gelovigen ontvangen in de groep dat weer de liefde en warmte die ze hebben gemist. Het wordt dan een heerlijk thuiskomen, om met nieuwe moed weer te kunnen uitgaan met de blijde boodschap van Gods Woord.

Ontvangen, delen en uitdelen

In de trainingssamenkomsten moet het ten diepste gaan om ‘ontvangen, delen en uitdelen’. Je ziet in 1 Joh.1:1-4 dat de apostelen verkondigen wat zij gezien en gehoord hebben van het Woord des levens, opdat anderen er ook gemeenschap aan zouden hebben. Zij wilden de ontvangen gemeenschap, het licht en de liefde van God delen en uitdelen. Zij wilden als een overvloeiende bron de verfrissende blijdschap met anderen delen. We lezen ervan in 1 Joh.1:3-4: ‘Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen wij u, opdat ook u gemeenschap met ons hebt; en deze gemeenschap van ons er ook is met de Vader en met Zijn Zoon Jezus Christus. En deze dingen schrijven wij u, opdat uw blijdschap volkomen wordt.’

We hopen dat de teamleden samen met ons meer zullen horen, zien en tasten van het Woord des levens (vers 1). We zullen dan samen drinken van het levende water van de Levensbron, en zelf ook een bron van levend water worden (Joh.7:37-39).

Kennismakingsronde

Aan het begin van het trainingsprogramma is het goed om een kennismakingsronde te houden met de aanwezigen. Binnen de groep moet er een vertrouwelijke band ontstaan in de eenheid die wordt ervaren door het geloof in Jezus Christus. De trainingen kunnen versterkend en bemoedigend zijn. Als we biddend samen zijn in de Naam van Jezus, is Hij in het midden. Hij komt tot ons door het Woord en de Heilige Geest. Verwacht veel van de Heiland, Die ons veel heeft te bieden!

De voorlichtingssamenkomst voor evangelisatietraining

Laat mij zijn een instrument

Het is goed om met het team te oefenen in het zingen en spelen van geestelijke liederen. Veel gezangen zijn evangeliserend en bemoedigend. Zingen tot eer van God is een hemels werk op aarde. Het kan tweemaal bidden zijn. Velen zijn al innerlijk getroffen en veranderd door middel van een geestelijk lied, waarin de boodschap van de Bijbel duidelijk naar voren komt. Een lied dat duidelijk vertolkt is het volgende lied (tekst: Ria de Jong), dat biddend, dankend en evangeliserend kan worden gezongen:

Laat mij zijn een instrument, Heer, in Uw hand.

En gebruik mij waar Gij wilt, dat ik U dienen zal.

Geef mij een open oor, dat ’t stilste schreien hoort.

En laat mij helpen waar ’t leven zo zwaar schijnt te zijn.

Laat mij steeds wijzen, Heer, naar Uw genadetroon,

hulp, troost en plaats is daar, bereid door Uwe Zoon.

Vader, ‘k wil U danken, dat U gaf Uw Zoon,

stervend voor verlorenen, droeg Hij het zondeloon.

Daar Hij verlaten werd, alleen en eenzaam was,

opdat ik nimmermeer door U verlaten zou zijn.

Laat mij dan leven, Heer, sprekend van U, Die leeft!

Gij zijt mijn Heer en God, Die eeuwig leven geeft.

Laat mij zijn een brandend licht, stralend door U,

schijnend in de duisternis, waarin zovelen gaan.

Dat ‘k altijd spreken zal van Uw genade groot,

en Uw vergeving, die zondaren redt uit de dood.

Geef dat ik anderen brengen mag aan Uw voet,

en maak mij zelf bereid, mijn weg met U te gaan.’

Een evangeliserende gelovige moet worden geïnspireerd door de Heilige Geest. Hij is als een fluit, waarin moet worden geblazen. Het Hebreeuwse woord rūach duidt zowel de Heilige Geest aan als de blazende wind. De rūach was er in de hof van Eden. In Joh.3:8 heeft Jezus het over de waaiende wind, ‘dat het zo is met iemand die uit de Geest geboren is’. Het Griekse woord ‘pneuma’ betekent behalve ‘geest’ ook wind. (zoals bij het Hebreeuwse equivalent rūach).  Wij kunnen dus ook door ons zingen en het spelen een instrument voor de Heilige Geest zijn.

Het windorgel aan de Westerschelde kan aardige geluiden voortbrengen door de blazende wind. Gelovigen mogen betere geluiden voortbrengen door de inspiratie van de Heilige Geest. We bidden en verwachten in het geloof een instrument te mogen zijn in de hand van onze Heere en Koning. Zodoende kunnen wij als evangelisten worden gebruikt in het Koninkrijk van God.

 Richard Wurmbrand:

een zielenvanger voor Christus

Ds. Richard Wurmbrand houdt het alle gelovigen voor: ‘U moet allemaal een zendeling zijn!’ Hij verklaart ons: ‘De verkondiging van het Evangelie is niet de roeping van enkele individuen en organi­saties, maar de vreugdevolle plicht van ons allen.’

Wurmbrand weet uit ervaring dat vervolgingen getuigende chris­tenen voortbrengen, vurige kooltjes, die door de Heere ge­bruikt worden om anderen aan te steken met heilig geestelijk vuur. Hij heeft zelf 14 jaar in gevangenissen in Roemenië doorgebracht en wrede martelingen moeten doorstaan. Maar door Gods genade mocht hij staande blijven Hij laat ons weten: ‘Er is dan nog iets ­dat we moeten onthou­den, namelijk dat de ver­volging altijd een beter soort chris­ten heeft voortgebracht, een getuigend chris­ten, één die zielen wint.’

Wurmbrand stelt:

‘Wij moeten nooit ophouden als we een­maal een ziel voor Christus hebben gewonnen. Want daarmee heeft men nog maar half werk gedaan.

Iedere ziel, die voor Christus gewonnen is, moet zelf een zielenvanger worden.’ 

Ik heb Wurmbrand meer dan 30 jaar geleden horen spreken in een gereformeerde gemeente in Middelburg. Hij was zichtbaar nog verzwakt door de martelingen. Voor zover ik het me herinner wekte hij ons op vanaf de kansel: ‘Als je al vijf jaar christen bent, en nog niet het middel tot bekering van een ander bent geweest, kijk dan maar eens na of het wel echt is bij je.’ Dit heeft mij niet meer losgelaten.

Hoe worden wij een wervende gemeente?

   

We staan voor een confrontatie met het huidige digitale tijdperk. Zijn we bereid om de uitdaging aan te gaan? Hoe kunnen we de jongeren met het Evangelie bereiken? Wat kunnen we van anderen leren? In dit artikel komt het aan de orde. Laten we terugkeren naar de zendingspraktijk van de eerste christengemeenten. Laten we ons maar weer gaan houden aan de eenvoudige zendingsopdracht van Jezus aan Zijn volgelingen. Hij is Zelf voor ons het grote voorbeeld om na te volgen! Hij is nog steeds aan het werk. Zie hoe Hij werkt, en volg Hem gehoorzaam in Zijn oogst. 

Denk biddend na over de woorden van het bekende lied:

‘Jezus vol liefde, U wilt ons leiden…

kom tot Uw doel met een ieder van ons.’

Kijk hoe in de vroege kerk het geloof de wereld heeft overwonnen! De Romeinse heidense wereld is in veel opzichten vergelijkbaar met onze huidige cultuur.

Hoe bereiken we de surfende jongeren in het digitale tijdperk?

De (post)moderne cultuur en de verleidingen via internet krijgen een steeds grotere invloed op de jongeren. Onrustig surft men maar door om aantrekkelijke informatie in te winnen. Velen zijn indivi­dualistisch en consumptief ingesteld. De jongere internetgenera­tie dreigt ons meer en meer te ontglippen en de wereld in te gaan.

Er is een kloof ontstaan tussen het postmo­derne levensgevoel en de traditione­le gedachtewereld van veel behoudende christenen. Men zapt tegenwoordig gemak­kelijk van het ene naar het andere programma (en zelfs van de ene naar de andere kerk). Als iets niet meer bevalt, flitst men zo naar iets anders. Zo gaat dat in onze digitale media- en consumptiemaatschappij, waarin men ‘grijpt, bekijkt en weer laat vallen’. De jongere internetgenera­tie dreigt ons meer en meer te ontglippen en de wereld in te gaan.

Hoe kunnen we ze redden in de branding van de moderne verleidingen ?

Evangeliseer door een tweede mijl met hen te gaan.Toon ze volhardende daden van liefde.

Toon als gemeente volhardende daden van liefde naar de jongeren en de buitenkerkelijke omgeving toe. In een Engelstalig lied wordt gezongen dat de kerk er is tot heling van de natie. In de vroege kerk werd dat gepraktiseerd. Voorbeeld : kerkvader Cyprianus en zijn gemeente  Eerst werden ze bloedig vervolgd. Daarna gingen ze  tijdens de pest te Carthago in 251 na Chr. de heidenen helpen. Zij deden goed aan hun vijanden, en mochten een groter onheil afwenden.

Overwinningen door Gods Woord

en het geloof

Wat er ook verandert, Gods Woord blijft actueel en kan nog steeds mensen veranderen. Door de Waarheid zal de misleidende leugen worden overwonnen. We lezen in 1 Joh.5:4-5: ‘Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof. Wie anders is het die de wereld overwint dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is.’

Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven (Joh.14:5). Blijf daarom zien op Hem! Volg Luister naar Hem. Leer van Hem en volg Zijn instructies op. Zie hoe Hij leefde en sprak, en volg Hem hierna na in gelovige afhankelijkheid.

Sluit aan bij de behoeften van onze tijd

In onze huidige cultuur is veel kilheid, individualisme, egoïsme en materialisme. Door het verlaten en wegvallen van traditi­onele zekerhe­den ontbreekt veelal het geestelijke houvast en een troostrijke zekerheid met een positief toe­komstperspectief.  Satan en zijn onderdanen hebben een zondig vuur aangestoken, wat de mensen innerlijk verziekt en verteert. De wereld is in vlammen. Het vuur verspreid zich meer en meer. Waar zijn de vurige evangelisten die het reddend Evangelie brengen in een ondergaande wereld in nood?

Het licht van het Evangelie zal de mensen redden uit de duisternis.

Hoe brengen wij de waarheid aan het licht? Hoe kunnen wij op een positieve wijze ook aanlokken?

Bied de mensen iets wat meer aantrekkelijk is

Sluit aan bij hun diep­ste gees­telijke behoeften. Stel hun een warm geestelijk leven van liefde en vrede voor in de geloofs­vereniging met de Heere Jezus Chris­tus!

Wees het licht der wereld!

Het is Gods wil dat de kerk een helder licht zal ver­sprei­den! En dan toch zeker ook voor de huisgenoten, gelo­vigen en jonge­ren die al bij de kerk horen. In een gemeente behoort er liefde en warmte te zijn, zodat men zich erin thuis voelt.

Straal de liefde van Jezus uit!

Dragen we binnen onze gemeenten wel goede vruchten? Stralen we iets uit van Christus? Hoe zullen onze kinderen en de jongeren heilig jaloers op ons kunnen worden, en hoe zullen ze ons willen navolgen, omdat ze ons als ‘navolgers van Christus’ zien?

Spurgeon en een evangeliserende gemeente

Eén van de predikers die de Heere op een bijzondere wijze heeft willen gebruiken tot heil en opwekking van velen is de bekende Engelse puritein ds.C.H.Spurgeon (1834-1892).

In de Taber­nacle-gemeente in Londen kwamen er geduren­de Spurgeons prediking en pastoraat 14.691 nieuwe gedoopte leden bij (het waren er gemiddeld 387 per jaar).

Hij stimuleerde het evangelisatiewerk onder zijn gemeenteleden in Londen. Steeds meer mensen werden door hen naar zijn prediking ‘gelokt’. De Heere zegende dit tot bekering van duizenden. Spurgeon leert ons: ‘Zodra een mens Christus gevonden heeft, begint hij ook anderen te vinden. Ik kan niet geloven, dat u van de honing van het Evangelie hebt gesmaakt, indien u die voor uzelf alleen kunt houden.’

De gemeente van Spurgeon was een evangeliserende gemeente. Het was ook een gezegende gemeente, die veel zegen heeft verspreid.

              Vissers van mensen

Ik geef het verlangen in het gedicht van Enny IJskes-Kooger door:

     Ik wou dat de kerk weer de kandelaar was   

     die het licht van Gods heiligheid droeg;

     ik wou dat de kerk van haar zonden genas,

     en God om vergiffenis vroeg.  

 

     Ik wou dat de kerk weer het vuurbaken was

     dat ieder de weg wees naar huis.

     Ik wou dat de kerk van haar zonden genas

     en ‘t licht wierp op Golgotha’s kruis

 

     Ik wou dat de kerk weer de vissersvloot was

     die mensen zou vangen voor God.

     Ik wou dat de kerk van haar zonden genas

     en deed naar Gods grote gebod.

 

     Ik wou dat de kerk weer de koningsstad was

     heel hoog op de bergen gebouwd.

     Ik wou dat de kerk van haar zonden genas

     en ‘t Woord bracht door God haar betrouwd. 

 

     Ik wou dat de kerk ‘t licht der wereld nog was.

     Zo helder, zo vrolijk en blij.

     Ik wou dat de kerk van haar zonden genas.

     De kerk?… Maar de kerk dat zijn WIJ.

       

Zijn we een evangeliserende gemeente?

De bekende Canadese prediker Oswald Smith adviseert in zijn boek ‘De man die door God gebruikt wordt’ mensen die zich bij een christe­lijke gemeente willen aansluiten: ‘Ik spoor u niet aan om lid te worden van een kerk, maar om u aan te sluiten bij een zielenwinnende zendingsgemeente.’ Hij geeft ook te kennen: ‘Als u naar een dode, vormelijke kerk gaat, zult u bevriezen. Als u naar een kerk met moderne theologie gaat, zult u verhon­geren.’

Volgens Oswald Smith kan men beter gaan naar een gemeente ‘waar men wordt uitgenodigd om tot bekering te komen en waar zielen worden gered’. Hij spoort deze mensen aan om ‘op zoek te gaan naar zo’n gemeente waar ze een brandend hart hebben voor zielen’. Zijn we daar lid van?

Kunnen we zo’n gemeen­te worden? 

Worden de leden in de gemeente getraind om te evangeliseren?

 

Een vissersboot vol evangelisten

De kerk moet een vissersboot vol evangelisten zijn. Jezus heeft Zijn eerste discipelen geroepen met de volgende woorden: ‘Kom achter Mij, en Ik zal maken dat u vissers van mensen wordt.’ (Mark.1:17). Goede evangelisten zijn vissers van mensen. Jezus maakte van Zijn volgelingen vissers van mensen. Zijn evangeliserende volgelingen moeten door het Evangelie discipelen maken (zoals we lezen in Hand.14:21). Vissers met een hengel vangen één vis tegelijk. Als er veel sportvissers vanaf een boot vissen, worden er eenlingen gevangen, die samen wel veel vissen opleveren.

Jezus was Zelf ook wel gericht op eenlingen. In het evangelie van Johannes zie je hoeveel keer Hij in gesprek was met een enkele persoon. Als ieder gemeentelid een enkele persoon buiten de kerk vriendschappijk met het Evangelie blijft benaderen, worden er veel eenlingen bereikt. Het moet worden gedaan met woord en daad. Hij moet er een tweede mijl mee gaan, en iets van zichzelf investeren in het leven van die ander. Dat noemen ze vriendschapsevangelisatie.

Zeker in onze tijd is vriendschapsevangelisatie nodig en effectief

Geroepen gelovigen worden geroepen om ook anderen te roepen tot het heil. Door het werk van de Heilige Geest kunnen deze nieuwe discipelen zelf ook vissers van mensen worden.

Een gemeente met weinig mensenvangers heeft minder mogelijkheden om een rijke oogst binnen te halen.

Evangelisatietraining is nodig

Laat de kinderen tot Hem komen!